16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Наднормено запрашаване заради ремонтите във Варна 

Най-четени

Още публикации

Поредица сигнали заради прахоляк и мръсотия от ремонтите на междублокови пространства и улици в различни части на града са постъпили през октомври в РИОСВ – Варна.

Първите няколко сигнала са от 4 октомври. Потърсено е съдействието на екоинспекторите заради замърсяване с финни прахови частици от извозване на строителни материали в кв. ,,Вл. Варненчик ‘‘в района на ЦНСП.

Сигналът е препратен към община Варна за предприемане на действия по компетентност. Получен е отговор от общината, че в резултат от извозването на строителни отпадъци от тежкотоварните автомобили на „Инжстройинженеринг“ ООД се получава неорганизирано замърсяване на атмосферния въздух с прах. В тази връзка е изпратено писмо до дружеството за предприемане на мерки за ограничаване на замърсяването с прах при преминаването на товарните автомобили в района на комплекса, при неизпълнението на които ще бъдат предприети административнонаказателни действия.

Граждани се жалват от запрашаване от ремонтни дейности и на ул.,,Перуника‘‘, ул. ,,Студентска‘‘, ул. ,,Мир‘‘ и бул. ,,Хр смирненски‘‘. Оплакването отново е насочено към общинската администрация. От градската управа обясняват, че извършваните ремонтни дейности са част от капиталовата програма на Община Варна за 2023 г. Писмено са сезирани директор дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ и управителят на фирмата, изпълняваща СМР, за предприемане на мерки за ограничаване на замърсяването, както и изпълнението на дейностите при строителството да се осъществява по начин, недопускащ неорганизираното замърсяване на атмосферния въздух в района на строителните участъци и прилежащите територии. Същият отговор следва и по повод оплакване, че при рязане на тротоарни плочки пред жилищен блок на ул. ,,Мир‘‘ с ул. ,,Студентска‘‘ се унищожават зелените площи в района.

На 9 октомври гражданин се жалва, че е сигнализирал Изпълнителна агенция по околната среда и водите относно безбройните сигнали, жалби до ХЕИ – Община Варна и екстремното замърсяване при изграждането на зелените/сините паркинг улици, но все още няма подобрение.

„Строителните работи се водят с най-малко усилия и качество за опазване на хора, имоти и зелени площи в близост.“, възмущава се варненецът.

От РИСОВ отговарят, че сигналът е препратен на Община Варна за предприемане на действия по компетентност и е обърнато внимание на необходимостта от извършване на контрол на строителните площадки и на предприемане на действия за предотвратяване на замърсяването на атмосферния въздух в град Варна. Получен е отговор от общината, че е извършена проверка на място, при която е установено извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Селиолу“ и ул. „Кирил Шиваров“. Дадено е предписание за ежедневно почистване на строителните участъци по време и след приключване на СМР. При неизпълнението на предписанието ще бъдат предприети административнонаказателни действия, посочват от градската управа.

На 11 октомври постъпва още едно уведомление за наднормена запрашеност в РИОСВ и то е за ул. ,,Перуника‘‘. Така и няма подадена информация за предприети действия от страна на общинската администрация.

На същата дата е постъпило сигнално писмо за прекомерна запрашеност на улиците около Първа езикова гимназия и Д.Г. ,,Моряче ‘‘ в кв. ,,Младост‘‘. Сигналът е препратен на Община Варна за предприемане на действия по компетентност. Във връзка с постъпващи сигнали от същото естество са изискани с предписание договори с фирмите изпълнители на ремонтните дейности на територията на на град Варна. Предписанието е изпълнено в срок, посочват от РИОСВ.

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации