29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Варна ще насърчава инвестициите в дигитализация и иновации

Най-четени

Още публикации

Община Варна ще насърчи инвеститорите в модерни и иновативни технологии и ще създава условия за развитие на предприемаческата и стартъп-екосистемата. Сферата на иновациите, дигитализациите, стартъпите и дълбоките технологии е много важна за икономическия растеж на региона. Това заяви кметът Благомир Коцев по време на декемврийската среща на ИКТ Клъстер – Варна снощи, на която бе поканен да представи визията на общината за развитие на иновациите и високите технологии.

Ще покажем различна от досегашната визия за мястото на администрацията спрямо бизнеса, учебните заведения, университетите, реалния сектор и връзката между тях, посочи още той и добави, че инвестициите в „синя“ икономика и морски технологии също е много добра перспектива за варненската икономика.

Кметът увери членовете на клъстера, че лично работи по възможността за изграждане на индустриална зона и технологичен парк във Варна. Те са в основата на растежа на икономиката на общината и региона, добави още той. На срещата се обсъдиха инициативи за включване на Варна към мрежата на „умните градове“. Ще трябва време, но такива работещи модели отдавна показват резултати в София и други градове, посочи още кметът.

Според Благомир Коцев Варна има шест университета, ИТ сектор на световно ниво и географски дадености, които трябва да се използват. Той добави, че проблемите с нивото на дигитализация, с което и самият той се сблъсква в общината, са в същото време и възможност за мащабни инвестиции в дигитализирането на града.

Подаваме ръка към съседни общини в Североизтока, но и на морски градове като Констанца, Истанбул и други в Европа, които по географско позициониране и икономически профил приличат на Варна. Ще развием международните ни контакти. Ще сформираме екип от млади хора и професионалисти с опит, за да отворим общината и се радвам, че вече и работещи в чужбина варненци желаят да се върнат да работят във Варна, посочи още кметът.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации