24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 21, 2024

Двойно повече деца от уязвими групи завършват училище

Най-четени

Още публикации

Броят на децата от уязвими етнически групи, които завършват училище в България, се е удвоил за 10 години в резултат на множество политики на МОН за приобщаване и допълнителна подкрепа за тези ученици. През този период студентите от ромски произход, които са завършили университет, са се увеличили 6 пъти. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на 95-тата среща на Комитета за правата на детето към ООН в Женева.

Тя посочи, че сред целите на България в областта на ранното детско развитие  е да продължи повишаването на обхвата и качеството на образователните, социалните и здравните услуги за подрастващите. В момента 94% от децата в училищна възраст са обхванати от образователната система. При децата в предучилищна възраст между 3 и 6 години делът на обхванатите е 87,3 на сто, а при децата на възраст 2-3 години -42,1%.

Смелите действия на Министерството на образованието и науката за реформиране на учебните програми и повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти се очаква да дадат още по-добри резултати в следващите години, посочи Наталия Митева.

Тя посочи като пример и многобройните дейности по дигитализация на образованието. Една от тях е обезпечаването на образователните институции с електронни устройства, за да се осигури на децата равен достъп до дигитални ресурси и образование. Броят на достъпните за учениците устройства сега е близо две и половина пъти по-голям в сравнение с преди пандемията.

Работи се и по насоки за внедряване на изкуствен интелект в образователната система. Те включват и етични и регулаторни съображения за неговото използване, обясни зам.-министър Наталия Митева.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации