15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 18, 2024

Във Варна тръгва единствената в страната велобиблиотека

Най-четени

Още публикации

Във Варна тръгва единствената в страната велобиблиотека. Тя ще заработи на 4 април и ще обслужва читателите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Това съобщи директорът на културната институция Радка Калчева, предаде репортер на Moreto.net.

Товарният велосипед ще прави курсове до три точки в града – Ботева градинка, кв. Младост (Ледена пързалка), кв. Чайка (Детска площадка до бл. 27Г).

Служител на общината ще доставя заявените онлайн предварително книги. Велобиблиотеката ще бъде сезонна и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия (от м. април до м. ноември).

Според предварителния график в началото ще има по едно посещение веднъж седмично само до една локация (или общо 4 посещения месечно). Посещенията ще се извършват във фиксиран час – от 10.30 до 12.30 ч. Формата за заявка вече е отворена и е на разположение на читателите.

Основната цел на услугата е да стигне до онези потребители, които имат различни затруднения да посещават библиотеката физически. Ориентирана е към младежи, майки с деца и възрастни хора, живеещи в отдалечени от идеалния център на града райони.

Рикшата може да се задвижва с педали, но и с ел. двигател. Има ограничение на скоростта 25 км./ ч и може да носи до 100 кг. Разполага с две батерии.

Засега хората на велосипеда са двамата служители на библиотеката. Ако услугата се разрасне, ще се търсят доброволци. Библиотекарят Калина Михайлова е един от ентусиастите, които ще бъдат куриери.

Тя кара колело в града от 20 години колело и това й дало увереност, че ще се справи лесно с начинанието, но се оказало по – трудно от очакваното. След малко тренировки вече е правоспособна да придвижи товарното колело до различни части на града. Смята, че за да стигне до точката в „Младост“ ще е необходим около половин час.

Пожелава си интересът да бъде толкова голям, че след време да вземат още рикши.

Освен велобиблиотеката днес бе представена и „Зелената читалня“, която също е нова придобивка за регионалната библиотека. Тя е направена с доброволен труд на служители.

Като естествено продължение на преходни нововъведения, които целят опазването на околната среда и стимулирането екосъобразния начин на живот.

Читалнята е оформена основно с рециклируеми материали. Целта е мястото за четене в този си вид да стимулира хората да мислят повече за природата. Предвижда се поставянето и на велогенератор, с който читателите да произвеждат енергия за захранване на смарт устройствата си.

Снимка: Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации