16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Скулптура на капитан предстои да бъде поставенa на Морска гара

Най-четени

Още публикации

Скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан” предстои да бъде поставен на Морска гара във Варна. Съветниците от комисиите по „Архитектура и градоустройство“ и по „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет дадоха съгласието си за монтиране на скулптурата, която представлява събирателен образ на българския морски капитан.

Проектът е преминал през всички необходими процедури. След одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата, стана ясно на днешните заседания на двете комисии.

Идеята за създаването на ансамбъла е на фондациите „Преприемчив европеец” и „Старият капитан разказва”. Скулптурата е реализирана изцяло със средства на инициаторите и дарители. Неин автор е скулпторът Венцислав Марков.

„Ансамбълът включва метална пейка, на която е седнал старият капитан, вперил поглед към пристанищния фар. Скулптурата ще е излята изцяло от бронз и в седнало положение ще бъде с височина около 1.60 метра“, поясни Венцислав Марков пред членовете на ПК „Култура и духовно развитие“.

Старият капитан ще бъде с българска капитанска униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност. В двете си ръце ще държи бинокъл.

„Морската ни столица заслужава своя символ. Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и са важна част от родната ни икономика“, аргументират се инициаторите.

Снимка: ОбС – Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации