9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

ПП–ДБ върнаха неизпълнен втория мандат

Най-четени

Още публикации


Снимка: Будна Варна

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната – Демократична България” за съставяне на правителство. Акад. Николай Денков го върна веднага неизпълнен.

„За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат, дадохме втора възможност да поправят грешката си, но за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, заяви Петков.

„Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в Народното събрание няма подкрепа за управленската програма, няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ–ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза Николай Денков.

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Елена Чернева – Маркова беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте. Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване?“, попита Радев.

„Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, предупреди ги президентът.

От своя страна Кирил Петков помоли президента изборите да бъдат „две в едно“. „Късно е за такава молба, призовахда не се предприемат промени в Конституцията. Ще направя всичко възможно процесът по избори на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само по избора и състава, но и на контрола на служебния кабинет и в управлението на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. Но така, както сте го описали, така ще изпълнявам. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да овладее процесите, както досега“, отговори Радев.

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. 

На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

Източник: dariknews.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации