13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, април 19, 2024

Митничари спипаха контрабандни златни и сребърни изделия за над 70 000 лева

Най-четени

Още публикации

Над 2.7 кг контрабандни златни и сребърни изделия на стойност 71 478 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при три проверки в края на месец март.

Голям брой недекларирани сребърни накити са открити на 30.03.2024 г., когато на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували 19 пътници от Турция за Румъния. В зоната за митническа проверка всички те заявили, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която около двигателя са отбелязани необичайни плътности. При последвалата физическа проверка във въздухопроводните тръби над двигателя на превозното средство са открити 4 пакета, съдържащи изделия от бял метал. Според направената от вещо лице експертиза откритите общо 340 изделия, сред които пръстени, колиета, медальони, синджири гривни, обици са от сребро проба 925 с общо тегло 1499 грама на стойност 5396 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на шофьора на автобуса.

При друг случай на 23.03.2024 г. при личен преглед на мъж, който пристигнал на пункта пеш, са открити 605.07 грама златни и 520 грама сребърни накити. Мъжът – турски гражданин, заявил, че пътува от Турция за Румъния и няма нищо за деклариране. В хода на контролните действия митнически служител открил под якето, с което е бил облечен пътникът пакет със златни и сребърни накити, които според експертната оценка са на стойност 52 535 лева.

В същия ден, при друга проверка на лек автомобил, с чужда регистрация са открити 158.40 грама златни изделия. Те били укрити от турска гражданка, която пътувала в лек автомобил от Турция за Германия. При митническата проверка в дамската чанта на жената, увити в забрадка, са открити златен пръстен, синджир, гривни и златно кюлче с вградени златни монети. Според експертната оценка изделията са от 14-каратово злато на стойност 13 547 лева. 

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На тримата нарушители са съставени актове по Закона за митниците.

Снимка: Агенция „Митници“ – илюстративна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации