15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, април 30, 2024

Служебният социален министър обяви дали има риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г.

Най-четени

Още публикации

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Това увери служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на журналистически въпрос след края на церемония по предаване на властта и встъпването му в длъжност на поста министър. Церемонията се състоя в Министерство на труда и социалната политика.

Ивайло Иванов прие поста на министър от Иванка Шалапатова. Иванов подчерта, че най-важна в тези условия е приемствеността.  

На въпрос дали се създава риск за увеличението на пенсиите от 1 юли предвид факта, че парите за великденски добавки за пръв път ще се вземат от бюджета на ДОО, както е записано в предложението за изплащане на великденски добавки на ГЕРБ-СДС и ДПС, Иванов коментира, че няма риск.

„Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите“, посочи Иванов. 

Според Иванов сумата, за която се говори за великденски добавки, е около 40-50 млн. лв. и тя не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв. Това не може да е риск за системата, коментира служебният министър. Предвидено е великденската добавка да е в размер на 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност. 

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации