18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, май 20, 2024

Безплатни правни консултации при домашно насилие във Варна

Най-четени

Още публикации

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори предоставят безплатна правна помощ в района на Варна. Тя е насочена към жертви на домашно насилие от уязвими социални групи. Зад проекта стои Националното бюро за правна помощ (НБПП). Финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021.

Освен във Варна, правна помощ се оказва в Стара Загора и Велико Търново. За четири години са осъществени 8000 безплатни правни консултации, като 600 от тях са по случаи на домашно насилие. Над 500 от тях са за жени и деца.

Особен акцент в проекта, продължил четири години, е влизането на адвокати и ромски медиатори в ромските квартали и консултирането на пострадали на място. Общността започна да става чувствителна към проблема на домашното насилие, случи се немислимото – жени да се престрашат да споделят за това, разказват ромските медиатори.

Благодарение на правните съвети много майки успяха да се съберат с децата си, споделиха те. „При раздяла на родители, които нямат брак, в доста случаи децата остават при бащите и се отглеждат от бабите. Това е тежко и несправедливо както за децата, така и за техните майки“, казва ромският медиатор Атанас Атанасов.

В рамките на проекта са преминали обучение 300 адвокати по програма за защита от домашно насилие и дискриминация, изготвена съвместно с Норвежката съдебна администрация. Разработено е и мобилното приложение „Помогни ми“, в което пострадалите могат да намерят контактите на институциите, ангажирани със защита от насилие.

В същото време през март 2023 година бе сключен и меморандум за сътрудничество между МП, МВР, адвокатски колегии, като ключов инструмент на национално ниво. По силата на споразумението днес се предоставя правна помощ на място в 22 регионални центрове.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации