16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Първи случай на лаймска болест у нас за тази година

Най-четени

Още публикации

Първи случай на лаймска болест у нас за тази година след ухапване от кърлеж. Заразеният е пациент на 60 години. Мъжът е от Хасково и е хоспитализиран в Инфекциозната клиника в Пловдив, съобщи Нова телевизия.
 
Състоянието му е стабилно, уверяват медицинските специалисти. 

Епидемиолозите алармират, че тази година кърлежите са се активизирали по-рано заради влажното и топло време. Другата предпоставка са неокосените тревни площи в градските паркове и градини.

„Симптомите на лаймска болест обикновено започнат с главоболие, повишаване на телесната температура, една много изразена отпадналост. И на мястото на ухапване може да се забележи така характерния, нарича се „биволско око”, обрив, който е характерен само за лаймска болест. Ако са някъде, където не е достъпно да намерят медицинска помощ, е по-добре да си го извадят сами, като е много важно да махат кърлежа с ръкавици, да предпазват очите си, или с пинсети. Само се захваща тялото на кърлежа и се дърпа внимателно нагоре, без да се върти наляво и надясно. Не трябва кърлежът да се задушава с газ, ацетон или нещо друго. Той трябва да излезе жив”, отбеляза д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив.

Снимка: Pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации