14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Два смъртни случая на бебета заразени с коклюш

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева потвърди за два смъртни случая на деца от коклюш.

Това стана на брифинг в Министерски съвет, на който тя и и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха информация за заболяемостта и регистрираните в страната случаи на коклюш.

„Отчитаме ръст на заболяемостта от коклюш в цялата страна. Към момента са регистрирани 205 случая. Изпращаме писма към РЗИ и БЛС да се направи преглед на извършените имунизации и реимунизации. Ще анализираме тези данни. От вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика“, добави тя.

„И двете починали деца са от Кюстендил. В доимунизационна възраст са, под 2 месеца и не са получили ваксина. Намерили сме всички техни контакти и са поставени под наблюдение. Двата случая не са свързани. Децата са живеели в една и съща махала, но не са имали контакт. Децата са лекувани правилно, но е потърсена медицинска помощ малко късно. Имало е предложение за хоспитализация на едното дете, но е било отказано. Едва по-късно, след като се влошава, детето е прието в болница“, разкри доц. Кунчев. 

„Не мога да нарека тези смъртни случаи изненада, защото от началото на 2023 година в Европа започна едно покачване на заболяемостта от коклюш. Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години. У нас за първите три месеца на годината бяха регистрирани 114 случая. Искам да напомня, че между 50-60% се движи процентът на имунизираните, които са заболели. При тях болестта протича много по-леко. Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това е въздушно-капкова инфекция“, заяви главният държавен здравен инспектор.

„От всичките 204 случая, които имаме към момента, по-малко от 10% са стигнали до болница. Причинителят на коклюша се разпространява най-интензивно в София и Западна България. Ще бъдат обхванати и другите краища на страната, но засега не мога да правя прогнози докъде ще се стигне. Изпълнението на имунизационния календар за коклюша е добър и достига до 91-92%. Ако продължи разпротстранението, ще можеш да говорим за национална епидемия, каквато има в цяла Европа. Получаваме данни от всички лаборатории. Те пускат бързи известия, когато регистрират случай на коклюш. И двата случая в Кюстендил са регистрирани в частни лаборатории. Не мислим за промяна на имунизационния календар. Никой в Европа не е предприел такава стъпка. Не очаквам хората в по-високи възрастти да заболяват от коклюш. Засега имаме един случай на човек над 60 години“, завърши доц. Ангел Кунчев. 

Източник: Novini.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации