14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Какъв процент от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини?

Най-четени

Още публикации

Министерството на здравеопазването и Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) проведоха съвместно национално представително проучване за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г. Проучването е проведено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“ сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си. 

  • Резултатите показват, че 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си. 
  • Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 
  • 95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар.

„Въпреки положителната тенденция в България сред уязвимите общности има неравнопоставеност, която заслужава специално внимание при децата от ромски произход, децата с увреждания, децата бежанци , които често са сред подрастващите с нулева или недостатъчна ваксинация и се нуждаят от наваксване, за да се предотвратят по-нататъшни епидемиологични взривове“, подчерта Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Почти половината от общопрактикуващите лекари заявяват, че са изпитвали трудности при общуването с родителите. Една от основните причини според тях е „липсата на информираност“ срещу кои заболявания са ваксините от имунизационния календар и кога се прилагат, както и страхове и опасения за странични ефекти от ваксините, незаинтересованост на родителите по отношение на имунизацията на децата, разпространение на негативни мнения, дезинформация и погрешни схващания за ваксините, проблеми с разбирането и комуникацията с хора с ниско ниво на образование, вкл. представители на етнически малцинства.

„Необходими са обучени здравни работници в общността, като патронажни сестри и здравни медиатори, които да информират и подкрепят всяко семейство как да се възползва от правото си на здравни грижи, за да може всяко дете да се развива. Необходима е и проверена, налична информация, достъпна за всяко семейство и адаптирана към неговите нужди“, допълни Кристина де Бройн, като изрази готовността на УНИЦЕФ България да продължи да работи с държавните здравни власти, семействата, медиите и професионалистите, за да гарантира, че българските деца са в безопасност и защитени.

Снимка: Уницеф

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации