5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 16, 2024

Скоро фонтаните във Варна ще заработят отново

Най-четени

Още публикации

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено обследване, стана ясно на сутрешната среща. 


В същия период след надлежна проверка поетапно ще бъдат пуснати и градските чешми, включително тези в Морската градина. Кметът Благомир Коцев нареди проверка на чешмата на Първа алея под сцена „Раковина“ , възможностите за възстановяване на арката и водоподаването към нея. 


Договорите за пътна поддръжка са подписани и започва поетапната рехабилитация на улици, като приоритетните участъци са посочени от съответните райони. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ увериха също, че на 1 юни Морската градина ще свети с подменено осветление. 


По време на срещата стана ясно още, че лятното зацветяване на парка започва след Гергьовден с едногодишни растения, а през есента ще се приложи проектът за озеленяване с многогодишна растителност. Представителното зацветяване на булевардите „Княз Борис Първи“, „Мария Луиза“ и „Владислав Варненчик“ също започва след великденските празници. 
По график се извършва и косенето във всички райони на общината, докладваха на оперативката. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път тази година. 
Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на осветлението, да бъдат измити и пребоядисани по примера на подлеза на автогарата.
Кметът възложи още да се сформира работна група, която да обследва всички асансьори и платформи за хора в неравностойно положение, да направи анализ на договорите за поддръжка и да състави цялостен доклад за състоянието на съоръженията, повечето от които към момента не работят.  


Друга работна група от няколко общински дирекции ще се занимава с колелетата и тротинетките, които се отдават под наем и се разполагат върху общинска собственост. Към момента общината не е издавала разрешение за извършване на търговска дейност. 
По време на оперативка кметът Коцев поиска бързи действия по отношение на мобилните търговци и временните преместваеми обекти. Беше обсъдено възстановяване дейността на комисиите, които са ангажирани с тях. Те са в 5-членен състав: трима представители на Общинския съвет, един представител на Общината и един на съответния район. 
Наредено беше още да се види състоянието на обществените тоалетни, възможностите за отдаването им на концесия и привеждането им в унифициран вид, включително на тези в Морската градина. 


Близо 150 тона отпадъци са извозени към сметището в село Вълген по време на кампанията за почистване на Варна, отчетоха от екоотдела на Общината. Кметът Коцев съобщи, че почистващата фирма е поела ангажимент през летните месеци да мие пешеходната зона, водеща до Морската градина, два пъти седмично. 

Снимка: live.varna.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации