7.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 16, 2024

Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии

Най-четени

Още публикации

Двайсет дни по-късно след първоначално обявена дата – 22 април, ще бъде изплатена така наречената „украинска помощ“ на фермерите и земеделците у нас. Това стана ясно от срещата, която браншовите организации проведоха със служебната власт преди дни. Как се отразява отлагането на субсидиите на животновъдите и зърнопроизводителите в Кюстендилско, провери Али Мисанков.

На края на силите си и с последни молби за още отсрочки към кредитори и работници. В такова положение са голяма част от представителите на сектор земеделие в Кюстендилско, докато чакат обещаната помощ от държавата.

Животновъдният сектор в момента е пред пълен колапс. Всички са взели авансово храна, във вид на зърно и не могат да се разплатят“, категоричен е Антон Тодоров – животновъд.

„Виждам по обявите, че се продават цели стопанства, заедно с техника, база и полетата. Помощта, която евентуално ще се изплати, т.нар. „украинска помощ“, мисля, че доста закъсня“, подчерта Росен Йосифов – зърнопроизводител.

Освен че изплащането на „украинската помощ“ ще се забави с още близо месец, овощарите в региона отчитат забавяне и на всички други субсидии в сектор земеделие.

„Когато има такива закъснения и ние все повече не можем да си обслужваме кредитите, които са съобразени с помощи и субсидии, в един момент започваш да се замисляш дали … сме в правилната сфера“, отбеляза Милен Георгиев – овощар.

Средствата, които са били обещани за 22 април от кабинета Денков, не са били предвидени , казват животновъди, чиито представители са присъствали на срещата между служебната власт и синдикатите.

„Оказва се, че в крайна сметка парите, които е трябвало да бъдат отделени, ги няма нито в националния бюджет, нито във Фонд Земеделие и сега от къде ги намериха не знам. За 15 май предполагам, че ще бъдат изплатени, защото вариантът е на 9 юни и ще се създаде напрежение около изборите, ако не бъдат изплатени“, категоричен е Валери Йовев – животновъд.

Ако на 15 май обещаните помощи не бъдат изплатени, протестите и блокадите в цялата страна ще бъдат подновени, заплашиха земеделците.

Източник: БНТ

Снимка: Pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации