27.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, юли 19, 2024

Международен театър във Варна – гледаме спектакли от Испания, Франция и Великобритания на МТФ „Варненско лято“

Най-четени

Още публикации

Богата палитра от чуждестранни театрални спектакли включва програмата на 32-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе от 1 до 15 юни в морската ни столица.

През 2024 г. сред гостуващите спектакли от чужбина преобладават създадените върху съвременни драматургични текстове, улавящи пулса на днешния ден. Такъв е и авторският спектакъл на младия унгарски актьор, автор и режисьор Ласло Гьондьор „Моят славен живот с баба“. В него той представя трогателна история за времето, прекарано в изолация с неговата 97-годишна баба по време на ковид-пандемията. Представлението ще бъде на 4 юни от 18:00 ч. в Държавен куклен театър – Варна.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“. Този път изборът е попаднал върху един от най-нашумелите спектакли на британска сцена – адаптацията на Чеховия „Вуйчо Ваньо“ специално за забележителния актьор Андрю Скот (филмите „Всички сме непознати“, „Флийбег“, „Рипли“), който демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли от пиесата. Прожекциите ще бъдат във ФКЦ – Варна на 3 юни от 16:00 и от 19:00 ч.

Онлайн със свободен достъп на 3 юни от 19:00 ч. ще може да се гледа спектакълът „Двойното непостоянство“, който Галин Стоев постави в Тулуза и за който получи номинация за наградата на френските театрални критици. На 4 юни от 19:00 ч. отново под формата на дигитално издание ще се излъчи знаковият спектакъл „Чайка“ на високо признатия латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Невероятният нидерландски уличен спектакъл „Летящи създания“ въвлича в магична история с впечатляваща въздушна акробатика и номера от световна класа в стила на съвременния цирк от най-нов вид. Шоуто ще бъде със свободен достъп за всички, които посетят входа на морската градина на 8 юни в 19:30 и в 22:00 ч.

Един от големите акценти ще бъде новият испански фламенко спектакъл „Морски фар“ на световноизвестния танцьор Едуардо Гереро. Концертът ще бъде на 9 юни от 19:00 ч. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Гвоздеят в програмата е мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“ със специалното участие на Юджийн Чаплин, синът на незабравимия актьор – 15 юни, 19:30 ч., ФКЦ – Варна. Концертът, който разказва за живота и творчеството на Чарли Чаплин, се представя като част от програма „Интермецо“ съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Билети за всички събития на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ се продават на касите на ФКЦ – Варна, както и онлайн: https://bit.ly/4bjvKIG.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации