18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 18, 2024

Кметът Благомир Коцев: Градската среда е в основата на развитието на Варна

Най-четени

Още публикации

До края на годината ще има видими белези на подобряване на градската среда, така че да отговаря на претенциите ни за морска столица на България и на очакванията на гражданите. Най-напред трябва да бъдат задоволени базовите нужди на хората, като поддържани улични настилки, тротоари и зелени площи, работещо осветление  и чистота, за да се мисли по-мащабно за големи проекти и инвестиции. Това каза кметът Благомир Коцев по време на годишната среща на бизнеса от Черноморието, която се проведе край Варна и е организирана от вестник „Капитал“. 


По думите му действията на ръководството още от началото на мандата са насочени към намаляване на усещането, че градът е мръсен и неугледен и че инфраструктурата му не е добре развита. Той даде пример с поетапното завършване на наследените от предходната администрация улични ремонти в целия град, премахването на преместваеми обекти, които не се вписват в представите за естетическа градска среда, висящи кабели, бараки, рекламни съоръжения. Той напомни, че голяма част от договорите за поддръжка са наследени от предишната общинска управа и подобряването на работата им се дължи на по-добра комуникация и повишаване на контрола от страна на Общината. 


Варна има нужда от обновление. Фактът, че имаме възможност да кандидатстваме и да получим одобрение за финансиране по различни проекти, е невероятна възможност за града, коментира по време на срещата кметът Коцев. Той подчерта, че Варна има няколко знакови проекта, които са включени в инвестиционната програма на Министреството на финасите, по Националния план за въстановяване и устойчивост, по различни програми на Министерството на образованието и науката. 


Сред тях той очерта проекта за сграда на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, който чака реализация от близо 10 години, за новия кампус на Математическата гимназия, която ще бъде най-модерната образователна институция в страната, за двата нови парка в район „Младост“. 2024 година ще бъде година за проектиране, за да могат всички тези проекти да започнат своята реализация през 2025 година, обобщи кметът Коцев. 


По отношение на бизнеса и инвестициите той изтъкна човешкия потенциал на града и квалифицираните кадри, които излизат от шестте университета във Варна. Кметът Коцев очерта и профила на инвеститорите, които Община Варна желае да привлече – това са логистични центрове, лека промишленост, информационни технологии, технологични инкубатори и хъбове. Като основна пречка пред инвеститорите той посочи липсата на достатъчни мощности на електропреносната мрежа – въпрос, който трябва да бъде решен на държавно ниво и който тепърва ще бъде огласяван от Общината.


Кметовете на Варна Благомир Коцев и на Бургас Димитър Николов, както и на по-малките черноморски общини, ще обединят усилията си и ще продължат заедно да настояват пред държавата между северното и южното Черноморие да бъде изградена автомагистрала или скоростен път. 

Снимка: live.varna.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации