20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Задържаха ремонтна бригада на покриви, мамила, изнудвала и заплашвала хора във Варненско

Най-четени

Още публикации

Националната агенция за приходите проверява общо 40 граждани и свързани с тях фирми по подозрение в участие в престъпна група за строителни измами, действала във Варна и региона. По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми. За получените суми те не издавали платежни документи, с което са ощетили фиска. 


Първоначално сигналът за престъпната дейност е подаден в приходната агенция от Областна дирекция на МВР в морската столица и се отнася до 7 души и три фирми, които извършват строително-ремонтни дейности във варненска област. Данъчните инспектори са започнали незабавни проверки и ревизии на посочените лица. Впоследствие, след медийни публикации, НАП се самосезира и образува контролни производства на още 30 физически и юридически лица.  


Към момента, НАП извършва общо 7 ревизии, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица и 29 контролни производства за установяване на факти и обстоятелства. 20 от проверките вече са приключили, като при повечето от тях са установени несъответствия между декларираните доходи и придобито имущество. По тази причина са започнали 6 ревизии, които все още не са приключили. Предстои да бъдат възложени още 5. 

Четирима души са задържани след съвместна работа на следствените органи и НАП.

Предполага се, че групата е действала по този модел от поне две години.

Жертвите са били предимно самотни възрастни хора, които са имали нужда от ремонт на покрив или друга ремонтна дейност. Понякога извършителите сами предлагали услугата си. Давали примамлива цена, разкривали покрива на съответната къща и след това започвали изнудването и заплахите, че ако жертвата не предостави допълнителна сума, покривът няма да бъде покрит или къщата ще бъде запален. Отправяни са и заплахи за физическа разправа. В някои от случаите става дума за суми в размер на няколко десетки хиляди лева.

Снимка: pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации