24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Варненските четвъртокласници са с едни от най-високите резултати на НВО

Най-четени

Още публикации

Варненските четвъртокласници се нареждат на трето място в страната по резултати от НВО по математика и по БЕЛ. Това показва анализът на Министерството на образованието.

Средният резултат във Варненско по БЕЛ в точки е 77.16, а по математика – 74.02. Това постижение нарежда областта след първите двама в подреждането в страната – София – град и Смолян.

Спрямо 2023 резултатите на четвъртокласниците във Варненско бележат ръст по математика от 5.95 точки и по БЕЛ – 1.83 точки.

Общо явилите се в страната на НВО по български език и литература в края на 4 клас са 52 281, а по математика 52 097. Средният резултат по първия предмет е 72.6, а по втория – 70.5. Спрямо 2022 година се бележи ръст от съответно 2 по БЕЛ и 13 точки по математика.

За страната двойките по математика са 3084 и са с около 2 хил. по – малко спрямо миналата година, а по БЕЛ са 4612 и са с около 200 по – малко от 2023 година. Общо 100 точки по БЕЛ имат 351 ученици, а по математика 1661. С две отлични оценки са общо 15 570 четвъртокласници, а с две слаби 2011 ученици. Сто точки и на двата изпита имат 74 четвъртокласници, а с нула точки и на двата изпита са 22. Отличните оценки по БЕЛ са 23 362, а по математика – 19 595.

Анализът на МОН за резултатите по математика в страната показват, че 3/4 от учениците са овладели алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и деление и правилата за ред на действия и рационално смятане. Разпознават дроби и римски цифри, геометрични фигури и техните елементи. Намират неизвестен умалител и над 60 % от учениците уверено работят с данни, представени графично.

Четвъртокласниците срещат трудности при решаване на текстови задачи и такива, свързани с практиката.

Както и в предходни години, дефицити по математика се очертават при задачи, подценени в урочната работа.

Резултатите по БЕЛ показват, че преобладаващата част от учениците правилно изписват думите, които съдържат правописни особености, както и думите без свое ударение, а грешките са свързани с пропускане, добавяне и замяна на букви. Като цяло разпознават сродни думи, извличат информация от текста и доказват, че разбират смисъла на прочетеното с примери от текста.

Творческата задача дава възможност учениците да разсъждават писмено в отговор на въпрос, като освен специфичните за създаване на собствен текст критерии са включени и такива, които диференцират учениците с оригинално мислене и писане без ненужни повторения. Резултатите показват, че като цяло адекватно отговарят на въпроса над 75 % от учениците.

Източник: Moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации