18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Всички фонтани и шадравани във Варна работят (снимки)

Най-четени

Още публикации

Всички фонтани и шадравани, стопанисвани от Община Варна, са пуснати в експлоатация. Те са преминали необходимата профилактика, някои от тях са имали нужда от рехабилитация и подмяна на части. Това отчетоха от общинската администрация и от фирмата, която поддържа съоръженията. 


За първи път тази година фонтанът на централния площад „Независимост“ беше пуснат по-рано и радваше варненци и гостите на града още през месец май. По настояване на кмета Благомир Коцев той заработи на пълен капацитет за провеждането на Маратон Варна. 


Пуснати са също фонтаните в градинката между Археологическия музей и Община Варна, на пл. „Атлантическа солидарност“ (до Градската художествена галерия). Работят и любимите на децата „сухи“ фонтани на пл. „България“ и в градинката до ДТ „Стоян Бъчваров“, както и съоръженията в Морската градина. Сред работещите е вече и водната каскада под Пантеона, за която кметът Коцев поиска да се планира разработване на изцяло нова визия.


Градските чешми в централната част на града също работят, отчетоха от фирмата по поддръжка. С оглед удобството на гражданите и с цел да не се разхищават големи количества вода, на някои от чешмите са монтирани кранове. Особено внимание е обърнато на съоръженията в Морската градина, някои от които са с минерална вода.


Вода потече и от един от символите на крайбрежната алея – чешмата под сцена „Раковина“. От години тя не беше в експлоатация. В момента е възстановено водоподаването към нея, както и ефектното осветление на арката.


Направен е оглед и се калкулира възстановяването и на още едно неработещо от години съоръжение в Морската градина – водното огледало встрани от главната алея, където могат да се възстановят фонтанът и ефектното осветление.


На среща с администрацията и поддържащата фирма кметът Коцев разпореди пълна ревизия на градските чешми в морската столица, която да установи какви средства са нужни, за да заработят всички подобни съоръжения на територията на община Варна. 


Обсъдена бе и възможността част от обществените тоалетни да се дадат на концесия, а за друга да се заложат пари за цялостното им обновление, поясни Коцев. 

Снимки: Община Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации