12 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, октомври 26, 2024

Инфлацията в България се забавя за 2-ри месец поред

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

През май 2024 г. месечната инфлация е -0.2%, а годишната инфлация за май 2024 г. спрямо май 2023 г. е 2.3%, по данни на НСИ. Те показват, че инфлацията от началото на годината (май 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 0.4%, а средногодишната инфлация за периода юни 2023 – май 2024 г. спрямо периода юни 2022 – май 2023 г. е 5.1%.

През май 2024 г. спрямо предходния месец най-голямо е намалението на цените в групите: „Съобщения“, „Развлечения и култура“, „Транспорт“ и „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“. Най-голямо увеличение е регистрирано в групите: „Алкохони напитки и тютюневи изделия“, „Ресторанти и хотели“, „Облекло и обувки“ и „Разнообразни стоки и услуги“.

През месец май 2024 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: зеле, пипер, домати, краставици, яйца, зрял чесън, листни зеленчуци, гъби, маргарин, пресни зеленчукови подправки, прясна и охладена риба, олио, млечни масла, извара, кисели млека, малотрайни колбаси, чай, ракии, вина, ориз, захар, сол, кафе, и други.

Увеличени са цените на следните хранителни продукти: зрял лук, картофи, сладолед, бира, цитрусови и южни плодове, мляно месо (кайма), нискомаслено прясно мляко, ябълки, зрял боб, кашкавал, месо от едър рогат добитък, месо от домашни птици, леща, минерална вода, брашно, сирене, агнешко месо, свинско месо, хляб, и други.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: международни полети , централно газоснабдяване, дизелово гориво, дърва за отопление , други пощенски услуги (куриерски услуги), пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната, газ пропан-бутан за ЛТС , метан за ЛТС, кина и театри, бензин А95Н, бензин А100Н, въглища, моторни и смазочни масла, хотели във ваканционни центрове и курорти, материали за текущ ремонт и поддържане на жилище, и други.

При нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: пътнически транспорт с влак, пелети, перални и съдомиялни машини, козметични продукти, поддържане и ремонт на ЛТС , продукти за лична хигиена, бойлери, цигари, продукти и препарати за почистване и поддържане на дома, климатични инсталации , градиарство и цветарство, бръснаро-фризьорски услуги и услуги за поддържане на добър външен вид, обувки, облекло, ресторанти, велосипеди, автомобилни застраховки, газообразни горива за битови нужди, и други.

Регистрирано е увеличение на цените на лекарствените продукти – с 0.3%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.5%.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации