33.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, юли 18, 2024

Мащабна схема със социални помощи в Белгия, замесени са българи

Най-четени

Още публикации

Колаж: Будна Варна

17 души са били арестувани вчера в Белгия в рамките на разследване за измами със социални помощи. За момента не се знае колко от тези 17 души са българи. Властите са блокирали и 105 банкови сметки. Част от присвоените пари са били изпратени в България. Белгийската прокуратура очаква съдействие от българските власти.

При разследване на специалната Прокуратура за одит на труда в Брюксел е разкрита мащабна измама, свързана с помощи за самоосигуряващи се лица, съобщиха от прокуратурата в четвъртък вечер.

Съдебното разследване се фокусира върху престъпна организация, извършила тежка и организирана социална измама в голям мащаб, каза говорителят на институцията.

В Брюксел съществуват схеми за подпомагане на хората, които се самоосигуряват, като еднолични търговци или по-малки предприятия. Очевидно тази организирана група чрез измама е придобивала статут на самоосигуряващо се лице. Прокуратурата също разследва и за кражба на идентичност, така е имала достъп до информацията, която държавата предоставя на еднолични търговци на самоосигуряващи се лице в моменти на кризи.

„Чрез система за кражба на самоличност се твърди, че лицата са получили незаконно статут на самоосигуряващо се лице, за да получат обезщетения от държавата. В момента се оценява каква е вредата, която престъпната организация е причинила на белгийската система за социална сигурност. Твърди се, че част от присвоените пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в България”, заяви говорителят.

В четвъртък полицията е извършила 20 обиска в региона на Брюксел и Антверпен и във Валонски Брабант. 17 души са арестувани и разпитани, каза говорителят. По време на претърсванията бяха открити около 15 000 евро в брой. В Белгия полицията е блокира 105 банкови сметки, а от България е било поискано запориране на недвижими имоти и блокиране на банкови сметки, по които са преведени парите.

Източник: БНТ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации