12 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, октомври 26, 2024

Раст в броят на чревните инфекции и салмонелоза във Варненско

Най-четени

Още публикации

През периода 14.06.2024 г. – 20.06.2024 г. броят на регистрираните чревни инфекции в РЗИ-Варна е 70 случая срещу 50 от предходната седмица. Топлото време очаквано допринася за тяхното увеличаване.

За тази седмица са регистрирани 47 лица със салмонелоза /заболяемост 10,91‰/, 17 лица с ентероколити /заболяемост 3,95‰/, 3 лица с колиентерити (заболяемост 0,70‰), 1 лице с кампилобактер /заболяемост 0,23‰/, 1 лице с йерсиниоза /заболяемост 0,23‰/, 1 лице с кротавирусен ентерит /заболяемост 0,23‰/.

През лятото чревните инфекции и салмонелозата се увеличават поради няколко основни фактора, избягването им ще намали риска за здравето ни:

Повишена температура: Високите температури през лятото създават благоприятна среда за размножаване на бактерии като Salmonella, E. coli и други патогени. Топлината ускорява растежа на тези бактерии в храни и вода, което увеличава риска от инфекции.

Неправилно съхранение на храни: През летния сезон храните често се оставят на открито по време на пикници, барбекюта и други събития на открито. Липсата на адекватно охлаждане може да доведе до бързо размножаване на бактерии.

Повече хранене навън: Хората по-често се хранят навън през лятото, което увеличава риска от консумация на неправилно приготвена или съхранена храна. Ресторантите и уличните храни могат да представляват риск, ако не спазват стриктни хигиенни стандарти.

Контакт с контаминирана вода: Плуването в басейни, езера и морета може да изложи хората на патогени, ако водата е замърсена. Поглъщането на дори малки количества контаминирана вода може да доведе до инфекции.

Неспазване на хигиенни правила: През лятото хората често пренебрегват основните хигиенни практики като миене на ръце преди хранене или след използване на тоалетната, което увеличава риска от предаване на патогени.

По-голяма консумация на сурови и полуготови храни: През лятото хората предпочитат по-леки и свежи ястия, като салати и сурови зеленчуци, които могат да бъдат контаминирани, ако не са добре измити или приготвени.

Всички тези фактори допринасят за увеличения брой чревни инфекции и случаи на салмонелоза през летния сезон.

Източник: moreto.net

Снимка: pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации