20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Всяко четвърто дете у нас живее в бедност

Най-четени

Още публикации

Според данните, публикувани днес от Глобалния офис за изследвания и прогнози – УНИЦЕФ Иноченти, всяко четвърто дете в България живее в бедност.

В България детската бедност е намаляла с 8,3 процента между 2014 г. и 2021 г., но остава една от най-високите в ЕС – 26,1%, което означава, че всяко четвърто дете живее в бедност. България също така е намалила наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални лишения – от 42% през 2015 г. до 19,2% през 2022 г., но той все още е много по-висок от средното ниво за ЕС-27, което е 8.4,%.

Докладът представя най-актуалната сравнима картина на бедността сред децата в страните от ОИСР и ЕС и анализира правителствените политики за подпомагане на доходите, насочени към семействата с деца. Данните показват, че въпреки общото намаляване на бедността с близо 8 процента в 40 държави между 2014 г. и 2021 г., все още има над 69 милиона деца, които живеят в домакинства с доходи по-ниски от 60 процента от средния национален доход до края на 2021 г.

Въздействието на бедността върху децата е както трайно, така и опустошително“, каза директорът на Глобалния офис за изследвания и прогнози – УНИЦЕФ Иноченти, Бо Виктор Нилунд. „За повечето деца това означава, че те растат без достатъчно питателна храна, дрехи, училищни пособия или топло място, което да нарекат дом. Това не само възпрепятства упражняването на правата им, но може да доведе до влошено физическо и психично здраве“.

Последствията от бедността могат да останат за цял живот. Децата, живеещи в бедност, имат по-малък шанс да завършат училище и получават по-ниски доходи като възрастни. Според доклада, в някои държави човек, който е роден в беден район, има вероятност да живее осем до девет години по-малко от човек, роден в богат район.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации