18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Намалят прагът на алкохол зад волана до 0,2 промила

Най-четени

Още публикации

Според проект за евродиректива, допустимо количество алкохол в кръвта при шофиране в целия ЕС ще стане 0.2 промила. Това реши транспортната комисия към Европейския парламент при вчерашното си заседание.

Медицинският преглед да стане задължителен за получаване на свидетелство за правоуправление на МПС, както и на всеки 15 години след това.

Предложението е прието с много малка разлика – 22 гласа „за“, 21 „против“ и 2 „въздържал се“. Председателката на Комисията Карима Дели обясни това с опита на различните политически групи в Европейския парламент да използват досието като инструмент за свои цели. „Това, което обаче е гласувано, е гласувано“, подчерта тя.

По повод на прегледите тя заяви:

„Това посещение ще бъде задължително както за получаването, така и за подновяването за свидетелството за правоуправление на всеки 15 години. Това засяга всички и не се визира определена възрастова категория – както и младите, които са получили току-що книжката, така и възрастните“.

Младите водачи, който са получили право на управление на МПС преди по-малко от 2 години, трябва да имат отличителни знаци. Водачи за категория С – камиони, при които минималната възраст за получаване право на управление е 21 години, може да падне до 18 при професионално обучение. При това те ще могат да карат с придружител още от 17-годишна възраст. Водачите на автобуси, за които възрастта е 24 години, пада до 21 при професионално обучение и 19, ако важи само за собствената му страна членка. Всички държави от ЕС могат да свалят възрастта за придружено каране за най-разпространената категория В до 17 години, ако решат да го направят.

Според Дели досието ще бъде гласувано на първо четене в пленарната зала през януари или февруари. Тя изрази надежда то да приключи окончателно по време на белгийското председателство до края на юни догодина.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации