29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, юни 19, 2024

Наградиха варненци с приза „Посланици на донорството“

Най-четени

Още публикации

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков връчи награди „Посланици на донорството“ на Александър Николов, Димитър Панайотов и Самуил Петков. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Младите мъже са създатели на проекта „Последният дар на човека“, посветен на донорството и трансплантациите. В края на септември те успяват да осъществят една своя цел, след като общинската комисия по „Култура и духовно развитие“ във Варна дава подкрепата си за преименуване на улица в кв. „Аспарухово“. Улицата носи името на брата на Александър – Георги Николов, който на 20-ти септември 2015 г. остава завинаги на 21 години, но дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация. 

Пред министър Хинков Александър, Димитър и Самуил разказват своите планове за развитие на проекта си, за да може повече хора да научат за донорството и трансплантациите. По думите им координаторите по донорство в лечебните заведения са изключително важни и колкото по-мотивирани са те, толкова по-голям успех ще се постига. Донорството трябва да се развива, защото за нас то е най-чистият и хуманен акт, допълват тримата.

Министър Хинков посочва, че една от най-важните му задачи като министър е отделянето на Изпълнителната агенция по трансплантациите в самостоятелна структура. „Вярвам, че това ще подпомогне процеса, но каквото и да правим, не бихме се справили без хора като вас. Адмирации за усилията и работата ви в подкрепа на донорството“, допълва проф. Хинков.

Александър, Димитър и Самуил получиха почетни плакети и грамоти, като част от инициативата „Седмица на добрите новини“ в Министерството на здравеопазването, която започна вчера. 

В края на октомври на сайта на МЗ беше публикуван проект за промени в Закона за лечебните заведения, в който се предлага преобразуване на съществуващата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като от нея се отделят дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите. Целта на промените е да се създаде Изпълнителна агенция по трансплантация, която да започне работа от 1 февруари 2024 г., като  дотогава дейностите ще се осъществяват по досегашния ред – от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации