23.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

Общинар отива на съд, взел 4 бона подкуп

Най-четени

Още публикации

61-годишният Г.К. – общински служител в Генерал Тошево, е предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за поискан и приет подкуп от немски гражданин, живеещ в България, за да не изпълни своите служебни задължения и да не състави констативен акт за незаконен строеж на постройка.

От дълги години обвиняемият работел като главен експерт в общината в Генерал Тошево. Част от неговите задължения била да организира безпристрастно и обективно проучване на сигнали и жалби на граждани, свързани с проблеми от устройствен характер, и сигнали за незаконно строителство.

Именно такъв сигнал получил Г.К. в началото на март 2022 година. Информацията гласяла, че немски гражданин, живеещ в село в община Генерал Тошево, строи без надлежните разрешителни гараж в двора на имота си. На 21 март 2022 година той предприел действия за изясняване на фактите и посетил дома на чужденеца. Констатирал, че там наистина текат строителни действия, за които няма издадени никакви документи. В разговор със собственика на имота, общинският служител разбрал, че мъжът е готов да поправи това и да предприеме действия по узаконяване на постройката.

Г.К. се възползвал от факта, че немският гражданин не познава българското законодателство, симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал сумата от 4000 лева. Парите трябвало да послужат за узаконяването на гаража, а собственикът на имота бил убеден, че става въпрос за регламентирана такса, която той заплаща.

Ако бъде признат за виновен Г.К. може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“ и глоба до 5000 лева. Предстои делото срещу 61-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжния съд в Добрич.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации