20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Внасят предложение да се забрани изцяло рекламата на хазартни игри

Най-четени

Още публикации

Да бъде забранена изцяло рекламата на хазартни игри, предлага „Възраждане“ с внесени в парламента промени в Закона за хазарта. Това съобщи на брифинг в Народното събрание Климент Шопов.

Целта е, обясни той, да се намали броят на зависимите от хазарта, като, освен забраната за реклама, се въведат и промени в регистъра на уязвими лица, увеличи се вноската за социално отговорно поведение, като тя стане процент от направените залози. Вносителите предлагат разпределението на парите от вноската да е само за спортните клубове, олимпийската подготовка на спортистите, за управление и изграждане на спортни съоръжения, като не по-малко от половината от парите да са именно за съоръженията.

В законопроекта е предвидено да се увеличат данъците и ставката да се уеднакви за всички видове хазартни игри, като навсякъде облагането да е 15% върху залозите. Считаме, че така държавата може да получи приходи от около 1 млрд. лв. , мотивира се Шопов.

По думите му от създаването на регистъра на уязвими лица през декември миналата година до момента са регистрирани 26 000 души, които сами осъзнават, че имат проблем с хазарта. Проблемът с регистъра е, че полицията не обръща внимание, изтъкна той.

В законопроекта е заложено също изплащането на печалби да не бъде, както е в момента – до 5000 лв. в брой, а до 10 000 лв., но в същото време плащанията да се разпореждат, когато играчът пожелае.

Източник: БТА

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации