23.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, юли 26, 2024

Няколко варненски сгради ще се борят за наградата „Сграда на годината 2023“

Най-четени

Още публикации

Учpeдeн пpeз 2002 г., Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия. Цeлтa нa Koнĸypca e дa oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa в Бългapия, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл.

Официалната церемония по награждаването на отличените сгради в Национален конкурс „Сграда на годината“ ще се проведе на 14 декември 2023 г. във формат гала-вечеря в присъствието на над 400 гости и ще се излъчи по БНТ в навечерието на Коледа.

Ето и кои варненски сгради ще се борят за наградата:

В категория „Търговски сгради и ритейл паркове“:

Многофункционална търговска сграда „Сахаров“

Сградата е с обща застроена площ от 7 147,47кв.м. – като отдаваемата търговска площ е приблизително 4 100кв.м. със свободен наземен паркинг от прибл. 3 000кв.м. Проектът облагородява градската среда в близост до самия център на града, който в годините е бил използван за битови транспортни нужди с разположена бензиностанция. С проекта е решено разширение към наличното кръстовище, пешеходния подход е пряко обърнат към същото, като свързва наличните в съседство търговски обекти. Обликът на цялостната среда е подобрен, като е осигурен пешеходен достъп, зона за социална активност, в допълнение към наличните транспортни комуникации и достъп за коли.

В категория „Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП“

„Жилищна сграда LH“

Жилищна сграда LH попада в зоната на историческия градски център на град Варна. Разположена е на основната пешеходна артерия към Морска градина – булевард Сливница и улица Стефан Караджа, като в съседство е емблематичният хотел Черно Море. Контекстът на сградата е силно характерен поради архитектурно-историческите дадености и динамичността на централната зона.

В категория „Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП“

Жилищна сграда Комбина

Предизвикателството пред жилищна сграда „Комбина“ бе да съчетае фина съвременна строителна концепция със съществуваща сграда-паметник на културата, която е и емблематична локация за родната филмова история, реализирайки снимачния процес на първия български екшън филм, откъдето произтича и името й.

Жилищна сграда Belle Mare – Дом на красивото море

Жилищна сграда „BELLE MARE“ е първокласна резиденция с апартаменти, разположена сред зеленината на най – стария Черноморски курорт „Св. Св. Константин и Елена“. Заема живописен терен до морето, непосредствено до емблематичния „Гранд Хотел Варна“ и само на 200 м от морския бряг.

В категория „Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП“

Жилищна сграда EOS

EOS е ситуирана в кв. Чайка – един от предпочитаните за живот квартали в град Варна. През 70-те и 80-те той е изграден като затворен жилищен комплекс с всичко необходимо за комфорта на обитателите му, като е запазен в голяма степен и до днес. Общият устройствен план предвижда урбанизация на няколко частни имота, сред които и отредения за EOS.

В категория „Жилищни сгради над 10000 кв. м РЗП“

Жилищна сграда със смесено предназначение K-55

градата К55 се намира във Варна, и е разположена на ул Н. Вапцаров, която разграничава жилищния комплекс Чайка от по-традиционната част на града. Инвестицията е отговор на потребителското търсене на обитаване в модерна среда и с възможност да се ползва най-изискуемата характеристика на варненското жилище: поглед към морето. Сградата посреща нуждите на клиенти от средната и висока класа, като им осигурява оригинална архитектура, създава усещането за идентичност с мястото, и е реализирана с високо ниво дизайнерски решения, материали и технологии. Инвестицията отразява като жилищните нужди, така и потребностите от обществено обслужване в район със значителен човекопоток, осигуряван от ж к Чайка и жителите му. Наименованието на сградата идентифицира два компонента – инвеститора Комфорт и височината на сградата 55 метра.

Комплекс жилищни сгради Панорама Парк II етап: Сграда 2

„Панорама парк“ е комплекс от две свободно стоящи сгради, чиято ориентация е съобразена с най-благоприятните изложения – юг, изток и запад. Архитектурната линия е изчистена. В общия обем са вписани раздвижени кубични форми и фасадни декоративни елементи.

В категория „Социална инфраструктура – култура“

Павилион-ателие за творческа дейност

Обектът, който разглеждате, е павилион-ателие за творческа дейност – занаяти, музика – или пространство за творческа почивка. Куполна постройка, създадена извън всякакви рамки на общоприетите разбирания за строителни процеси и обитание. Тя е твърде различна – със своята декоративна форма и процес при монтаж. Павилионът е преместваем обект по чл. 56 от ЗУТ, с площ 86 кв.м. Намира се в гр. Варна, кв.45, местност “Свети Никола“.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации