18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 15, 2024

Съдът разпореди да се посочи основанието за демонтажа на Паметника на Съветската армия

Най-четени

Още публикации

Административен съд – София град (АССГ) е разпоредил в еднодневен срок Областна администрация София да представи данни за основанието на извършените действия по демонтиране на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия, потвърдиха от пресцентъра на съда.

Разпореждането на съда е от 13 декември, по дело образувано по жалба на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.

Към настоящия момент преписката не е предоставена. АССГ ще се произнесе незабавно по образуваната бърза процедура след нейното депозиране.

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава и днес. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави Тодева.

Източник: БТА

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации