24.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юни 22, 2024

Благомир Коцев: Гражданите са категорични да не се продава общинска собственост, искат зелени площи и да се спре презастрояването

Най-четени

Още публикации

Да не се продава общинска собственост, много повече зелени площи и да се спре презастрояването. Това поискаха гражданите по време на първата ми приемна, това е и  моето виждане.

Така кметът на Община Варна Благомир Коцев обобщи изложените от варненци проблеми по време на първата му редовна приемна. Случаите, с които кметът беше запознат, се базират на проблеми, нерешени с години, а гражданите посочиха, че се прилагани процедури „на парче“, вместо единна политика и общи стандарти за устройството на градската среда.

В първата за мандата си премина Коцев се срещна с близо 30 представители на различни инициативни комитети и граждани и се запозна с проблемите им. Един от най-фрапиращите е случаят с имот на улица „Роза“, в който общината има идеална съсобственост. Според жителите на квартала общината повече от 10 години не е упражнявала правния си интерес, а е обслужвала частни такива. Гражданите настояха един от малкото незастроени парцели в района да бъде превърнат в зелена площ или детска площадка. 

Подобен е и случаят на ул. „Подвис“, за който гражданите посочиха, че по предложение на кмета Иван Портних в началото на тази година общината е продала два имота с обща площ от 900 кв.м. за сума, която засегнатите граждани определиха като равностойна на един апартамент. На мястото е предвидено изграждането на 9-етажен жилищен блок. Те онагледиха с този пример негативната практика на презастрояване и настояха пред новия кмет тя да бъде прекратена.    

Общината разполага с терени, но те са крайно недостатъчни да обезпечат нуждите от развитие на Варна и на приоритетните политики като икономически зони, спорт, култура, социални политики. Това заяви още пред гражданите Благомир Коцев.  Според него решението е изготвяне на Подробни устройствени планове на цели райони, а не за отделни терени, както и стриктното прилагане на закона еднакво за всички. Край на работата „на парче“, ревизиране на досегашните сделки и активиране на всички забавени проекти и търсене на всевъзможно начини за тяхното финансиране, посочи още като решение кметът. При аналогични казуси са прилагани различни мерки и стандарти, подчерта още Коцев и добави, че не е имало единна политика по тези въпроси.

По думите му, още от първия случай в приемната става ясно, че са прилагани неправомерно ПУП, в случая – на ул. „Роза“, не е приложена уличната регулация, особено във вилните зони и местностите. Има завзети имоти на общината на места, няма канализация и общината е бездействала по жалбите на хората, обобщи още кметът.

Казусите, които ми бяха представени, не ме изненадаха. Като областен управител се сблъсках с много подобни казуси. За съжаление, тогава нямахме правомощия да решаваме подобен тип проблеми, а сега сме вече в ситуация, при която можем да ги решим, защото много от тях касаят Община Варна и съответните дирекции. Всичко, което разгледахме, ще бъде анализирано, за да намерим най-прекия път за решаването на тези проблеми, категоричен бе Коцев.

Следващият приемен ден на кмета е на 11 януари, след което срещите с граждани ще продължат по график – всеки втори четвъртък от месеца. Обявяването на приемен ден предизвика голям интерес от страна на варненци и графикът е запълнен и за месец март. Затова ще бъдат обявени и допълнителни часове за прием според възможностите на графика на кмета.

Заместник-кметовете и всички служители на общината на ръководни позиции, чиито функции предполагат пряк контакт с гражданите, ще обявят редовни приемни часове още от месец януари. Припомняме, че Благомир Коцев пое ангажимент да въведе тази практика от началото на мандата си, за да има администрацията пряк контакт с гражданите.

Телефонът за записване за приемната на кмета е 052 820 000.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации