31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

Изкуствен интелект: Всяко четвърто работно място ще бъде закрито до 5 години

Най-четени

Още публикации

В Европа в следващите 5 години ще се промени драстично структурата на пазара на труда като 23% от работните места ще бъдат закрити.

До 2027 г. 42% от бизнес задачите в индустриалните предприятия ще се изпълняват от машини. Най-осезаем недостиг се очертава на специалисти в областта на анaлиза нa дaнни и oблaчни ycлyги, изĸycтвeния интeлeĸт и мaшиннoто oбyчeниe, дигитaлния мapĸeтинг, автoмaтизaцията нa пpoцecитe, информационната cигypнocт, блoĸчeйн пpoгpaмиpaнeто и Интepнeт нa нeщaтa. (IoT), предаде Фокус
 
Тези данни сподели проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, което беше организатор и домакин на международния форум „Иновативно образование и професии на бъдещето“.

Проф. Темелкова изтъкна и важни глобални мегатенденции, начертани от Световната банка:

•            под напора на автоматизацията, цифровизацията, изменението на климата над 1,1 милиарда работни места ще претърпят трансформация през следващото десетилетие;

•            глобалната икономика би спечелила около 6,5 трилиона щатски долара през следващите 7 години ако се надграждат уменията на работниците, а това е около 6% от глобалния БВП;

•            държавите обаче инвестират общо по-малко от 0,5 процента от глобалния брутен вътрешен продукт в обучението през целия живот

 „Необходим ни е финансов ресурс, за да можем да въвеждаме иновациите, и да изграждаме необходимите ни специалисти. Инвестициите от големите компании, с които си сътрудничим с преподаватели от практиката, приложни изследвания, лаборатории и софтуер, достигат половин милион лева годишно, а от държавата получаваме по 70 000 лева, отбеляза още проф. Темелкова.


 Прогнозите са, че днешните ученици няма да сменят просто работни места, а три пъти в живота си ще сменят професиите, изтъкна Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образование и наука.

По думите му не може да се каже какви ще бъдат професиите след 20 години, но може да се предвиди, че по-важни ще бъдат интердисциплинарните специалности, защото висококвалифицираните тесни специалисти могат да бъдат заменени в бъдеще от изкуствения интелект.

Вълчев изтъкна още две важни прогнози: по-трудно ще бъдат заменяни професиите, свързани с хора и грижа за човека, затова  освен дигиталните, изключително важни ще бъдат  хуманитарните и социално-емоционалните умения. И не на последно място – в дигиталния свят ще бъде нужно не просто да бъдем ползватели, но и създатели, а това изисква да се развива креативност чрез хуманитарни, комуникативни качества и концентрация.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации