22.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 14, 2024

Индийски боен кораб е прихванал кораб „Руен“, отвлечен от пирати

Най-четени

Още публикации

Индийски военноморски кораб, специално разгърнат за антипиратски патрул, успешно е прехванал отвлечения български товарен кораб „Руен“ в ранните часове на 16 декември, съобщи индийския военен флот, на който се позовава „Таймс оф Индия“.

Преди това бе съобщено, че индийски военен самолет е летял над кораба след отвличането му.

Реагирайки бързо на развиващата се ситуация, индийският флот насочи своя военноморски патрулен самолет, който извършва наблюдение в зона и нейния военен кораб в патрул срещу пиратството в Аденския залив, за да локализират и помогнат на „Руен“, се казва в изявление на индийския флот.

Макар и прихванат, отвлечения българския кораб „Руен“ сега се насочва към бреговата линия на Сомалия, съобщи индийската телевизия NDTV. Корабът плава под малтийски флаг, българи са 9 моряци от екипажа му, сред който има също моряци от Ангола и Мианмор. Плавателният съд бе отвлечен в Арабско море.

Според сигнал за помощ на борда са се качили приблизително шестима неизвестни лица. Корабът се е насочвал към Сомалия след нападението в четвъртък. Първоначално имаше съмнения, че отвличането е дело на йеменската бунтовническа групировка хути, но впоследствие се изясни, че то е дело на пирати.

Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

В отцепилия се регион Пунтланд на Сомалия, член на група, която в миналото е помагала за организирането на пиратски набези, каза пред агенция Ройтерс, че е чул, че пирати са успели да превземат кораб, разкри още телевизията, като се позова на агенция Ройтерс. „Шест от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и ще го доведат до брега на източния регион Пунтланд“, каза Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации