23.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

Разбра се причината за смъртта на актьора Матю Пери

Най-четени

Още публикации

Матю Пери е починал от острия ефект на анестетика кетамин. Това става ясно от резултатите на аутопсията на 54-годишния актьор от сериала „Приятели“, съобщи АП.

В доклада на Окръжният отдел за медицинска експертиза на Лос Анджелис се посочва, че Пери се е удавил в „отопляемия край на басейна“, но това е второстепенен фактор за смъртта му на 28 октомври.

Близки на Пери са разказали на следователите, че той е бил подложен на терапия с вливане на кетамин – експериментално лечение, използвано за лечение на депресия и тревожност. Но съдебният лекар заяви, че нивата на кетамин в организма на Пери са били в диапазона, използван за обща анестезия по време на операция, и че последното му лечение преди 1,5 седмици не обяснява тези нива.

Лекарството обикновено се метаболизира за няколко часа.

В доклада се посочва, че коронарната болест и бупренорфинът, който се използва за лечение на опиоидни разстройства, също са допринесли за това.

Откритото количество кетамин „би било достатъчно, за да го накара да изгуби съзнание и способността си да се държи над водата“, казва д-р Андрю Столбах, медицински токсиколог от Johns Hopkins Medicine, който прегледал доклада от аутопсията по искане на АП.

„Използването на успокоителни лекарства в басейн или гореща вана, особено когато сте сами, е изключително рисковано и, за съжаление, в случая е фатално“, каза Столбах, който отбеляза, че и кетаминът, и бупренорфинът могат да се използват безопасно.
Пери бе намерен мъртъв в джакузито си в дома си в Лос Анджелис. Следователите извършиха аутопсията на следващия ден.

Какво е кетамин?

Кетаминът е мощен анестетик, одобрен от здравните регулатори на САЩ за използване по време на операция, но през последното десетилетие се наложи като експериментално средство за лечение на редица психиатрични и трудно лечими състояния, включително депресия, тревожност и хронична болка.

Макар и да не е одобрен от регулаторните органи, лекарите са свободни да предписват лекарства за тези алтернативни употреби, ако смятат, че пациентите им биха могли да се възползват от тях.

Така стотици клиники в САЩ предлагат вливания на кетамин и други препарати за различни здравословни състояния.

Източник: BTVnews

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации