29.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, юни 19, 2024

Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция накрая

Най-четени

Още публикации

Промените в Конституцията не са готови, защото има недомислици, които трябва да бъдат изчистени. Откакто сглобката овладя парламента, не се сещам за качествен законодателен акт и не виждам причина да мисля, че Конституция ще бъде такава. Това заяви бившият служебен правосъден министър и настоящ секретар на президента по правните въпроси Крум Зарков и бивш служебен правосъден министър пред БиТиВи.

Зарков все пак добави като позитивна нотка от промените в Конституцията разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) – нещо, което трябва да се направи и е стъпка в правилната посока. Положително е и достъпът до Конституционния съд също трябвало да бъде разширен. Към момента единственото, което става ясно, е, че ВСС, който е с изтекъл мандат ще остане да работи поне още 9 месеца и ще изпрати цялото Народно събрание, посочи още Крум Зарков.

Той посочи, че за проекта за промени в Конституцията президентът няма право на вето.

Крум Зарков добави, че президентът няма да внесе своя проект за промени в Основния закон, тъй като „аргументите му нямало да бъдат чути“.

Мнозинството в Народното събрание се събра и се сглоби, казвайки, че една от основните им цели са промените в Конституция. Президентът ще се произнесе накрая, категоричен бе обаче Зарков, като намекна, че държавният глава може и да сезира Конституционния съд.

По темата за Шенген, Зарков определи, че въздушен Шенген, е „въздух работа“.

Източник: news.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации