32.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 14, 2024

“Романтични измамници” дебнат в социалните мрежи

Най-четени

Още публикации

„Добро утро, кралице моя! Спа ли добре, красавице моя? Сънува ли ме? Мечтаеш ли за нас?“ Така започват сутрин посланията във фейсбук и продължават до вечерта, като стават все по-нежни и по-топли – такива, на каквито не са способни българските мъже ухажори. Това разказа Лидия Загорова, която не се бои да застане с името и лицето си пред медиите, за да предупреди всички жени, че в социалните мрежи ги дебнат “романтични измамници”.

Атаките се засилват особено по Коледа, като най-често търсят контакти със самотни дами на възраст 50-60 години – разведени или вдовици. Пускат въдиците, като видят техни снимки без съпруг или приятел, а с цветя, куче или котка.

Преди 5 години Лидия публикувала свои снимки във фейсбук. Не след дълго непознат чужденец харесва снимките и й иска приятелство. Ухажорът се казва Гомез Робинсън и е красив, чаровен, има излъчване. Казва, че работел като военен лекар на мисия в Йемен.

“Започна една бурна, любовна кореспонденция. Беше пълна с любовни бомби, с обещания и желания за женитби. Кой не желае да бъде обсипан с любов? Само че това е подозрителното”, разказа Лидия пред Нова телевизия. В един момент, когато уж богатият доктор Робинсън й поискал да му преведе 100 000 евро, тя успяла да се осъзнае преди да му даде парите.

Сама започнала и щателно разследване в интернет. Оказало се, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид в различни профили във фейсбук. В крайна сметка излязло, че всичко тръгва от фалшив адрес в Нигерия.

“Романтичните измамници” – това са хора, наети да работят в цели колцентрове в Африка или Азия, които денонощно бълват в интернет съобщения от името на западни лекари, генерали, летци и космонавти, които търсят любовта в Източна Европа.

Според шефа на “Киберсигурност” в ГДБОП Владимир Димитров по 2 българки на седмица стават жертва на подобни измами. Той разказа и особено фрапантен случай от жена от варненско село, чийто деца се оплакали в полицията, че майка им е продала два апартамента и наследствени земи и изпратила парите на такъв мошеник, сега се срамува и е изтрила цялата си кореспонденция.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации