22.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 14, 2024

Варненеца Ивайло сгафи отново и пак го чака затвор!

Най-четени

Още публикации

Най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ определи Варненският окръжен съд на 26-годишния Ивайло Ф. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършен грабеж, като престъплението е извършено в условия на опасен рецидив.


Според обвинението, на 13 декември тази година, във Второ РУ на МВР- Варна е получен сигнал за извършен грабеж. Мъж се оплакал, че бил причакан на стълбищна площадка на блок на ул. Студентска във Варна, като чрез заплашване с нож му били отнети 30 лева.


Предвиденото наказание в НК за това престъпление е от 5 до 15 години затвор, като съдът може да постанови и конфискация до една втора на имуществото на виновния.
Ивайло Ф. е многократно осъждан за кражби и грабежи. Последната си присъда изтърпял в края на октомври тази година, постановена от Окръжен съд – Бургас.
Обвиняемият помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като оспори да е автор на престъплението и заяви, че са други обстоятелствата, при които получил парите от потърпевшия. Според адвоката му, нямало опасност да се укрие, тъй като Ивайло Ф. имал постоянен адрес, в друго населено място, където живеел с майка си.
Запознавайки се със събраните доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени, че е налице първата изискуема предпоставка – обосновано подозрение за съпричастност на 26-годишния Ивайло към престъплението. Изводът се подкрепя от свидетелски показания, наличното разпознаване по делото и записи от охранителните камери. Съдебният състав прецени, че е изпълнено и другото законово изискване за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Реална, а не хипотетична, е опасността лицето да извърши престъпление. Като аргументи, съдът изтъкна свидетелството за съдимост на обвиняемия, тежестта на престъплението и факта, че последното наказание на Ивайло Ф. е изтърпяно по- малко от два месеца преди настоящото му задържане. Поради наличието на всички законови предпоставки и за да не повлияе на свидетелите , съдът определи като единствената подходяща към момента мярка за неотклонение най- тежката – „задържане под стража“.


Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации