16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Йеменските хути обявиха, че няма да прекратят атаките срещу кораби в Червено море

Най-четени

Още публикации

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути обявиха днес, че няма да прекратят атаките срещу кораби в Червено море въпреки обявената от САЩ инициатива за военноморска защита, предаде АФП.

„Дори ако Америка успее да мобилизира целия свят, нашите военни операции няма да спрат…без значение какви жертви ще ни струва това“, заяви Мохамед ал Бухаити, висш представител на хутите, в платформата Екс.
Той уточни, че атаките им ще бъдат прекратени, само ако Израел спре „престъпленията си в Газа и разреши доставки на храна, лекарства и гориво“ в обсадения анклав.

По-рано шефът на Пентагона Лойд Остин обяви, че коалиция от 10 държави ще се противопостави на ракетните и атаките с дронове на хутите срещу морския трафик в Червено море. Великобритания, Франция и Италия ще са част от „мултинационалната инициатива за сигурност“.

Остин каза, че целта е осигуряване на „свобода на мореплаването за всички държави и засилване регионалната сигурност и просперитет“.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации