13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 18, 2024

Кметът Благомир Коцев: Варна ще развива синя икономика, финансиране от ЕИБ може да помогне за това

Най-четени

Още публикации

Варна да стане лидер в областта на синята икономика с помощта на морската общност. Този призив отправи кметът Благомир Коцев към участниците във форума „Изследвания и иновации за устойчива морска индустрия“, организиран от Българската морска камара.

Кметът изрази съжаление, че градът от години не е достатъчно отворен към морето, въпреки че носи прозвището „морска столица на България“. По думите му това трябва да се промени чрез развитието на синя икономика. Приоритетни направления са брегоукрепването, развитието на пристанищните съоръжения, кораборемонтните дейности и сините биотехнологии. „Това са области, в които Общината може да си сътрудничи с Българската морска камара“, каза Коцев.

Кметът Коцев напомни, че за новаторски проекти в областта на синята икономика Европейският съюз е отделил 115 милиона евро. Община Варна ще търси контакт с Европейската инвестиционна банка, за да се възползва от възможностите за финансиране. Сред приоритетите на общината са повишаването на капацитета за акостиране, подобряването на пристанищните съоръжения и морския транспорт.

В Общината ще се сформира специализирано звено, което  ще отговаря за морските политики, ще съдейства на морския бизнес със своите специалисти, ще подготвя проекти и ще търси финансиране по тях, каза още Коцев.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации