25.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 23, 2024

Отново изписват антибиотици и с хартиена рецепта

Най-четени

Още публикации

От днес – 19 декември, антибиотиците ще могат отново да се изписват и с хартиена рецепта, съобщиха от Министерството на здравеопазването пред bTV.

Решението за това ще остане в сила до 1 април 2024 г. Това е времето, което се оставя, за да бъдат изчистени всички неизправности в процеса по издаването на електронните рецепти. Хартиената рецепта няма да важи за лекарствата за диабет.

Електронните рецепти за всички лекарства бяха въведени в средата на октомври, за да се спре свръхупотребата на някои от тях. След това обаче настъпи хаос в достъпа за пациентите, които се нуждаят от медикаменти. Лекари и фармацевти взаимно си прехвърляха вината за това.

„Хората, които правят електронната платформа – те не са лекари. Ако те оценяваха спецификата на нашата работа и на работата на фармацевтите, може би щяха да бъдат тези бъгове изчистени“, коментира д-р Едмонд Йорданов.

Само на хартия или само електронно – за това призовават фармацевтите, според които, ако с електронните рецепти е имало объркване, то сега с хибридната форма то ще е още по-голямо.

От Информационно обслужване работят с Лекарския съюз за надграждане на системата до първи април.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации