32.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юли 21, 2024

Ето как ще се решат проблемите на Градски транспорт Варна

Най-четени

Още публикации

Ще подходим генерално и ще въведем изцяло нов начин на управление на процесите в градския транспорт и предприятията, които са свързани с него, защото не сме доволни от начина, по който се работи, приходите, условията за шофьорите и качеството на услугата за гражданите.


Това заяви кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещите, които проведе през няколко дни с представители на синдикатите – първо с КТ „Подкрепа“, а след това и с КНСБ. Кметът посочи, че макар и предприятието „Градски транспорт“ да е под юрисдикцията на Общинския съвет, той лично се запознава с проблемите още от първите дни от мандата си.
Кметът информира, че при него непрекъснато пристигат сигнали за съмнения за разхищения, приятелски назначения, неоправдано увеличен щат, неефективни звена и същевременно – остър недостиг на шофьори, влошени условия на труд и системни проблеми с приходите и плащането на задължения от страна на „Градски транспорт“ ЕАД.


По време на срещите Коцев чу от първо лице натрупаните с години проблеми в предприятието. Според цитирани от срещите и сигналите данни, в недостиг са 80 водачи на автобуси за градския транспорт, а догодина предстои над 40 шофьори да навършват пенсионна възраст. Оставането им на работа е под въпрос заради тежките условия на труд, казаха още синдикалистите. Същевременно професионалисти в трудоспособна възраст не проявяват интерес към работата заради ниските заплати в сектора на фона на шестдневна работна седмица, много извънреден труд и проблеми с полагащите се почивки.


Съгласно разчетите, с които кметът е запознат, за да се осигурят графици на движението на автобусите, които да отговарят на очакванията на гражданите за качествена транспортна услуга, на Варна ще са й нужни около 400 шофьори, като данните не бяха оспорени при срещите му със синдикатите.


Припомняме, че през изтеклите седмици общината успя да осигури навреме възнагражденията на работниците за месеците ноември и декември, както и да възстанови доставките на гориво за автобусите, които кметът намери спрени при встъпването си в мандата, тъй като се установи, че от месец юни горивото за градския транспорт не беше плащано.


По време на срещата с КТ „Подкрепа“ бе поставен въпрос за провеждаща се в някои ясли анкета, спрямо която синдикалистите изказаха резерви. Кметът нареди проверка от страна на  Дирекция „Здравеопазване“ за това кои са организаторите на анкетата и дали са уведомили, съгласно изискванията, ръководителите на отговорните звена в общината.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации