23.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 22, 2024

Връчват “Златен глобус” днес във Варна

Най-четени

Още публикации

Церемонията по връчването на наградата „Златен глобус“ 2023 на фондация „Кор Кароли“ за най-добро българско морско ветроходно постижение за годината в памет на кап. Георги Георгиев ще се проведе тази вечер във Варна.

Днес се навършват 47 години от старта на първото околостветско пътешествие с яхта на българин.

Героят е капитан Георги Георгиев, на когото днес е кръстена крайбрежната алея в морската столица.

Знаменито околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

Награждаването ще се проведе от 18:00 часа в Юнашкия салон, съобщават организаторите.

Внесените кандидатури за приза са пет и по реда на получаването им те са, както следва:

1. Яхта “Мариша” с шкипер Евгени Манахов за неговото плаване в Тихия океан, с изминати 2800 мили.

2. Яхта Quantum с шкипер Милен Петков за неговото плаване от Порто Лагос (Гърция) до Чагуарамас (Тринидад и Тобаго), с изминати 6595 мили.

3. Яхта Chocolate 3с шкипер Франсоа Бопп и неговото участие в Rolex Middle Race с постигнатите първо и второ място в IRC2, и ORC2.

4. Яхта Finen с шкипер Галин Желязков за неговото плаване от Вондирборг, Дания до Видин, България, с изминати 1900 мили.

5. Яхта Sea Magic с шкипер Никола Попов за неговото плаване от Лисабон, Португалия до Балчик, България, с изминати 2700 мили.

Ще бъде връчена и наградата „Тинко Трифонов“ за журналистика на морска и ветроходна тематика за 2023 г.

Номинирани са:

1. Екип на b1b.tv – Ерик Калртон, инж. Зорница Бонева, Красимир Николов. За втора поредна година спортната телевизия на България b1b.tv предава пряко два от четирите кръга на Националният БОРА СЕЙЛИНГ ЧЕМПИЪНШИП 2023, тези в акваториите на Пристанище Варна и Пристанище Бургас.

2. Аудио каст “Стартова процедура” по идея на Ясен Къчински. В свободни дискусии се говори за регати, лодки, ветрила, плавания и всичко свързано с водата, вятъра и морето с интересни за цялата ветроходна общност гости. Целта на автора е „да се запалят нови хора към тръпката на ветроходството“. През сезон 2023 има реализирани четири епизода.

3. Стефан Методиев – за публикации в електронния „Морски вестник“, спомени за инж. Борис Ганчев, Асен Дремджиев и Павел Шулга.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации