31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Продължават дебатите по приемането на Бюджет 2024

Най-четени

Още публикации

В последния работен ден преди зимната ваканция депутатите ще продължат с дебатите по приемане на Бюджет 2024. Разчетено е минималната работна заплата да стане 933 лева.

Очакванията са за икономически растеж от над 3%. Предвижда се инфлацията да е под 5%, заложен е нов дълг до 11,7 милиарда лева.

Очаква се дебатите да бъдат основно за 1 600 общински проекта. Депутатите приеха парите за отбрана, за социални разходи, здраве, за МВР и за култура.

Планираните разходи за отбрана възлизат на 2,05 на сто от Брутния вътрешен продукт за 2024 година. БНР получава близо 63 милиона лева, а БНТ – 86 милиона. 59 млн. лв. са трансферите за висшите военни училища, което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година. Народните представители приеха увеличение на средствата на Здравната каса за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв. и допълнителни 10 млн.лв. за Българската академия на науките.

Със закона за бюджета бяха увеличени заплатите на работещите в Националната служба „Охрана“ с 11 милиона лева. Ваучерите за ще са на електронен носител. Прие се минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност за държавен служител за 2024 г. да е 933 лв.

В дневния ред на пленарното заседание в Народното събрание за днес са и разисквания по Проекторешениe за удължаване срока на действие на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред по време на протеста срещу ръководството на БФС на 16 ноември. В дневния ред е заложене и проекторешениe за удължаване срока на действие на Временната комисия по повод Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, удължаване срока на действие на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации