10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

Варненска сграда е победител в националния конкурс “Сграда на годината 2023”

Най-четени

Още публикации

Жилищна сграда „K-55“ получи престижната първа награда в националния конкурс “Сграда на годината 2023” в категория „Жилищни сгради и комплекси с РЗП над 10 000 кв.м.

Основните критерии при избора на победител за съответната категория са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външна архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

Сградата К55 се намира във Варна, и е разположена на ул. Н. Вапцаров, която разграничава жилищния комплекс Чайка от по-традиционната част на града. Сградата създава усещането за идентичност с мястото, и е реализирана с високо ниво дизайнерски решения, материали и технологии. Наименованието на сградата идентифицира два компонента – инвеститора Комфорт и височината на сградата 55 метра.

Комплексът се състои от няколко функционални части: „Магазини и Офиси“, „Ателиета за индивидуална творческа дейност“ и „Апартаменти“. Тези функционални части се обслужват от развита на две нива подземна част, включваща паркинги за 130 автомобила, технологични пространства и транспортни комуникации. Общественото обслужване е насочено не само към жителите на сградата, но и към живущите в съседния ж к Чайка, в който преобладават жилищни функции. Независимо от сложната композиция от блокове, К55 се обслужва само от 4 вертикални комуникационни ядра със стълбищни клетки и асансьори, на които са нанизани обемите на сградата.

Сградата е богато озеленена и вертикално, по фасадните й повърхности. Висока растителност и озеленяване са предвидени на площадката на 5ти етаж, предназначена за разходки и релаксация. Дърветата се разполагат и по западните фасади на К55, в двуетажни пространствени ниши, образувайки един вид зелен слой, „вертикална гора“ пред прозорците и балконите на апартаментите.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации