25.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 23, 2024

Благомир Коцев: Уличните ремонти във Варна се очаква да приключат през пролетта на 2024 година

Най-четени

Още публикации

Очакваме да се одобрят и официално с писмо парите, с които да разплатим извънредните разходи по ликвидиране на щетите от бедственото положение във Варна. Днес бях информиран по телефона от Министерския съвет, че цялата ни сума е одобрена. Поискахме 1,3 млн. лв. – от тях 500 000 лв. са за аварийните и допълнителни спешни дейности, извършени от фирмите, а 800 000 лв. – за щетите по общинската собственост – стълбове, спирки, общински сгради.

Това каза кметът Благомир Коцев в интервюто си по Дарик Радио днес. Той поясни, че досега общината не е платила нито лев, а всички разходи са поискани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Попитан за ремонтите на уличната инфраструктура, кметът обясни, че уверенията на фирмите са за приключване до април 2024 г., като подчерта, че забавянията са наследени от екипа му, но е въведен нов контролен и координационен механизъм. Строителните фирми са дали график за завършването им и трябва да приключат през април. Важни са не само сроковете, но и да се извършва стриктен инвеститорски контрол за качеството на ремонтите, каза още Благомир Коцев.

Проучваме и други терени за изграждането на индустриалната зона край Варна, като работим по три варианта – терените под Аспаруховия мост, Аксаково и Западна промишлена зона 2 и 3, поясни той. Под Аспаруховия мост има около 300 декара смесена собственост – държавна и общинска.  По терените до Аксаково с годините нищо не е направено и Община Аксаково все още няма приет Общ устройствен план, а отредените около 8000 декара  държавна собственост все още са горски фонд и не са предприети стъпки за изваждането им. Третата локация е Западна промишлена зона 2 и 3, която включва терените до Крайезерния път в посока селата Страшимирово и Езерово. Териториите там са частна собственост, но това не пречи да се реализира съвместен проект между общината и частния собственик, обясни Коцев. Той уточни, че проблемът там е, че застрояването е с коефициент 30%, което въздържа инвеститорите и ще се търсят решения.

Смятаме да започнем едновременно промяна в Общия устройствен план на Варна, като определим и територията за изграждането на индустриална зона. Междувременно общината ще започне да отчуждава териториите, които са отредени за пътища и уличната мрежа. Така, когато се направят промените в ОУП, ще има изградена инфраструктура вътре в самата зона и тя ще функционира пълноценно, което ще привлече повече инвеститори„, каза още Коцев. Той посочи, че зоната може да се реализира към края на мандата.

Кметът Благомир Коцев добави още, че в момента, в който е встъпил в длъжност на 13 ноември, е имал точно три дни до изтичането на срока, в който общината е можела да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост, където са заложени почти 200 милиона лева за индустриални зони. Заварихме Варна, за съжаление, без никаква готовност за кандидатстване, а подготовката е дълъг процес на набавяне на документи и други стъпки, допълни той.

Екипът от заместник-кметове на Община Варна ще бъде сформиран в цялост до началото на годината, като се очаква броят им да е между пет и седем души, отговори Коцев на въпроса за заместник-кметовете. Прави се пълен анализ и ще бъде променена цялата структура на администрацията, с цел да е по-ефективна, допълни той, като посочи, че се обмисля идеята за наемане на външен консултант, включително и от чужбина, който е експерт в тази област. Кметът Коцев поясни, че ще бъде въведена нова електронна система, която да сложи край на преписките „на трупчета“ в определени кабинети. Всеки гражданин ще може да проследи сам как се движи документацията и кога ще получи отговор от администрацията„, поясни той.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации