31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Вдигат цената на водата от 1 януари

Най-четени

Още публикации

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1 януари 2024 година, предаде БНР. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година.

От началото на следващата година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно по време на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голямо увеличение се предвижда в Сливен – 41% и във Видин – почти 30%, а най-малко – в Кюстендил – 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на „Софийска вода“ показват увеличение от 22,5% – от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.


Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1 януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации