23.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, юли 15, 2024

Транспортират фигурите от Паметника на съветската армия за реставрация

Най-четени

Още публикации

Демонтираните бронзови фигури от монумента „Паметник на съветската армия“ (известен и като МОЧА – Монумент на окупационната Червена армия) се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Това съобщават от пресцентъра на Областната администрация на София.

От институцията обясняват, че действията са в изпълнение на ангажимента да се опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева нареди спиране на дейностите по демонтажа още на 19 декември. Самите разпореждания са обжалвани в срок.

На площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД за опазване. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши „Марковстудио“ ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София ще родължава да информира обществеността за всички дейности, се казва още в съобщението.

Припомняме, че областният управител на София обжалва съдебното решение за Паметника. Това обяви премиерът Николай Денков. Аргументите са ясни, подчерта той.

Източник: news.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации