31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Последно за годината редовно заседание на МС

Най-четени

Още публикации

Правителството се събира на последното за тази година редовно заседание. 

Министрите ще одобрят и внесат за окончателно приемане от Народното събрание парламента новият Закон за Българската народна банка. 

Целта на новия закон е да осигури правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня на приемането на еврото в Българя. Целевата дата за това, посочена от правителството, е 1 януари 2025-та година. Тогава ще бъде отменен и настоящият закон, приет през 1997-ма година, който и в момента регламентира действащия режим на валутен борд. Централната ни банка ще претърпи сериозна трансформация, като България ще бъде включена като една от държавите с право на глас чрез ротация при определяне на паричната политика на Еврозоната. 

С приемането на единната европейска валута БНБ ще загуби част от автономията си, но в същото време ще придобие нов тип правомощия, произтичащи от участието си в евросистемата. БН-банка ще осигурява и контролира печатането на евробанкноти, сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети в страната. Предвижда се управителят на БНБ да осъществява цялостното ръководство на институцията, да участва в определянето на паричната политика на Европейския съюз, и да представлява банката в страната и в чужбина. 

Също днес Кабинетът „Денков“ планира да промени и допълни програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна и предоставянето на временна закрила на бягащите от войната в България.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации