15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Румъния и България влизат в Шенген с въздушни и морски граници от март

Най-четени

Още публикации

На официалната си интернет страница румънското министерство на вътрешните работи, цитирано от БТА, съобщава, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на Шенгенското пространство от месец март 2024 ч. с Румъния и България с въздушни и морски граници. След това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници, посочват от ведомството.

Засега няма коментар на новината от българските власти.

Съгласуваната на ниво „Европейски съюз“ дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., а за сухопътните граници перспективата е 2025 г., твърди румънският вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници.

„След 13 години Румъния най-накрая ще се присъедини към Шенген! Имаме политическо споразумение за това“, написа румънският премиер Марсел Чолаку във Фейсбук в сряда, 27 декември.

Както Румъния, така и България постигнаха споразумение с Австрия за присъединяване към европейското Шенгенско пространство за свободно движение по море и въздух през март 2024 г. Въпросът за отварянето на сухопътните граници беше отложен до обсъжданията, които трябва да се проведат през следващата година.

Австрия, която преди година наложи вето на влизането на двете страни, в началото на декември представи идеята за това, което нарече „Въздушен Шенген“. Тя заяви, че е готова да смекчи правилата, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС. Молбите им бяха наложени вето от Австрия, която от години се оплаква, че трябва да се примирява с непропорционално голямо количество нелегална имиграция в резултат на лошо защитените външни шенгенски граници.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и техните асоциирани съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Източник: Moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации