19.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, юни 19, 2024

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави „Златното ключе“ за 50-ата му годишнина

Най-четени

Още публикации

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави участниците и гостите по време на тържествения концерт-спектакъл под надслов „Златните години на крилатото детство“, организиран по повод 50-ата годишнина на Детско-юношеския театър „Златното ключе“ към Общински детски комплекс – Варна (ОДК – Варна).

Поздравявам всички вас с юбилея на детско-юношеския театър „Златното ключе“. За тези 50 години театърът е реализирал над 100 постановки по творби на едни от най-изявените български и световни автори – от Константин Илиев до Пейо Яворов и от Мопасан до Достоевски. Вие сте неизменна част от българския културен живот и ви насърчавам да продължавате да развивате нашите талантливи варненски деца„, каза пред гостите кметът Благомир Коцев. Той припомни, че сред възпитаниците на театъра са имена като Кръсто Лафазанов, Христо Чешмеджиев и Пламен Марков. Кметът пожела много успехи на актьорите и да продължат да са фактор в театралната сцена.

Равносметка на изминалите години направи и художественият ръководител на ДЮТ „Златното ключе“ Сия Папазова, която тази година отбеляза и своята 80-годишнина. Тя разказа за мисията на Детско-юношеския театър, който се изгражда като театрална трупа със собствен стил и път още през 1973 година от Катя Папазова. Над 150 са възпитаниците на театъра, които днес са не само актьори, а и режисьори, сценаристи, театрални и филмови критици.

Поздравление отправи и директорът на Общинския детски комплекс Монка Николова, която подари на кмета юбилеен албум, картина и книги от школите, които работят към комплекса.

В концерта със свои рецитали участваха възпитаници на школата. Част от събитията, с които беше отбелязан юбилеят на ДЮТ „Златното ключе“, бяха прожекции на филм за основателя Катя Паскалева и кръгла маса под надслов „С Катя в сърцето“. Събитието бе закрито с ретроспективна фотографска изложба на Емилиян Ялъмов.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации