19.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, юни 19, 2024

Стана ясна цената на природния газ

Най-четени

Още публикации

Природният газ ще поевтинее с около 11 процента и през януари се очаква да се продава под 78 лева за мегаватчас без такси и налози. Това стана ясно на днешното заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на „Булгаргаз“ за цените от следващата година. 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи новината като добра не само за портебителите на синьо гориво, но и на топлофикациите, защото няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон:

„Независимо, че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна поради запълните хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява. И тъй като като изключиме доставките от Азербайджан и тези, които са от газохранилището в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас“, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.
Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари идната година.

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации